x
x

Odobren nintedanib za rijetku plućnu bolest

  Marija Škrlec, cand. mag. pharm

  12.09.2019.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je nintedanib za usporavanje stope pada plućne funkcije u odraslih s intersticijskom bolesti pluća sa sistemskom sklerozom.

Odobren nintedanib za rijetku plućnu bolest
Lijek je prvi put odobren 2014. godine za srodnu bolest - idiopatsku plućnu fibrozu.

Nintedanib je oralni trostruki inhibitor angiokinaze koji istovremeno inhibira signalne putove receptora vaskularnog endotelnog faktora rasta 1–3, receptora faktora rasta koji potiču iz trombocita i receptora faktora rasta fibroblasta 1–3.

Bolest je rijedak poremećaj vezivnog tkiva u kojemu osobe razvijaju fibrozu i vaskularne nepravilnosti u koži, zglobovima, unutrašnjim organima poput jednjaka, donjeg dijela probavnog sustava, srca, pluća i bubrega. 

Učinkovitost nintedaniba ispitana je u randomiziranom dvostruko slijepom placebo kontroliranom ispitivanju na 576 pacijenata u dobi od 20 do 79 godina. Ispitanici su primali liječenje 52 tjedna, a neki su se liječili do 100 tjedana.

Rezultati su pokazali da je u onih koji su primali lijek bio znatno manji pad funckije pluća, što je procijenjeno na temelju forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC).

Česte nuspojave uključuju proljev, mučninu, bol u trbuhu, povraćanje, povišenje jetrenih enzima, smanjeni apetit, glavobolju, gubitak težine i hipertenziju. 

Izvor: FDA

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluIbuxin RapidGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: